Sveikiausi pusryčiai: kokie jie?

Pusryčiai yra svarbiausias dienos valgymas. Gerai subalansuoti sveiki pusryčiai yra visos dienos mitybos pagrindas, prisidedantis prie produktyvios dienos. Nevalgant pusryčių, dienos bėgyje nukrenta cukraus lygis kraujyje, dėl kurio prasideda alkio priepuoliai, pradeda trūkti energijos ir norisi ko nors saldaus – taip susidaro užburtas ciklas, nes valgant saldžius nesveikus maistus cukraus lygis greit pakyla ir netrukus vėl krenta, skatindamas alkio jausmą ir persivalgymo priepuolis.

Taigi, sveiki pusryčiai yra sudaryti iš  natūralių produktų, turinčių daug didelės maistinės vertės medžiagų ir suteikiančių pakankamai energijos. Sveikus pusryčius turėtų sudaryti ilgai virškinami angliavandeniai, kurių gausu košėse, dribsniuose, pilno grūdo ruginėje duonoje, bei baltymai, kurių galima gauti iš kiaušinių, lašišos, jogurto, riešutų, varškės.

Angliavandeniai užtikrina, kad organizmas stabiliai dienos bėgyje gautų reikalingos energijos, o baltymai – sotumo jausmą ir padeda nepersivalgyti sekančio valgymo metu. Angliavandeniai yra kuras mūsų organizmui ir smegenims. Paprastai, sveikai ir greitai paruošiami pusryčiai gali būti ruginės pilno grūdo duonos riekė su varškės sūriu, virti kiaušiniai su rugine duona, tačiau geriausias pirmo dienos valgio pasirinkimas – įvairios neskaldytų grūdų košės: avižinių, perlinių, kvietinių, ruginių kruopų, grikių, sorų košės su vaisiais ar uogomis, sėklomis ar riešutais.

Norintiems rytais sutaupyti laiko ar skubantiems labai tinka pagaminti iš granolos sveiki pusryčiai. Granoloje rasite visų reikalingų medžiagų ypač sveikiems pusryčiams: dribsnių, kuriuose itin gausu lėtai virškinamų angliavandenių, B grupės vitaminų, kalcio bei cinko, riešutų, kuriuose gausu baltymų ir nesočiųjų riebalų rūgščių, džiovintų vaisių, kurių dėka organizmas B grupės vitaminų ir vitamino C, mikroelementų tokių, kaip kalcis, kalis, magnis. Be to, granoloje dėl jos sudėties yra ypač daug skaidulų, kurios pailgina virškinimo laiką, o tai padeda ilgiau jausti sotumo jausmą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *